נזיקין

מהי הריבית המתאימה להיוון פיצויים בגין נזקי גוף?

בחודשים האחרונים עלתה לכותרות השאלה - מהי הריבית המתאימה להיוון הפיצויים בגין נזקי גוף.

השאלה נשאלה בעבודתה של ועדת ההיוון, בראשותו של כב' השופט בדימוס אליהו וינוגרד. לאחר פרסום מסקנות הועדה הוחלט על עדכון תקנות ההיוון, ולקבוע ריבית בשיעור 2%.

בהמשך פורסמו פסקי הדין של כב' השופט מנחם קליין, לפיו הריבית להיוון הינה 2%.

לאחר מכן פורסם פסק דין מאת כב' השופט ארנון דראל , לפיו על מנת שבית המשפט יסטה מהריבית בשיעור 3%, על הצד המבקש להגיש חוות דעת מטעמו.

באחרונה נדרשה המחלקה האקטוארית של נזיקיסט, בראשותו של ד"ר תמיר לוי, לכתוב חוות דעת לעניין גובה הריבית. חוות הדעת הוזמנה על ידי אחד המשרדים, על מנת לצרפה באחד מהתיקים אותם המשרד מנהל.

לאור חשיבות הנושא, מצאנו להביא את עיקרי מסקנות חוות הדעת:

1. ועדת ההיוון מצאה כי הריבית המתאימה להיוון הפיצויים הינה 1.6%. מטמעי עיגול ספרות נבחרה הריבית בשיעור 2%.

2. יישום המתודולוגיה, עליה המליצה ועדת ההיוון, לצורך חישוב גובה הריבית מביאה למסקנה כי שיעור הריבית המתאים להיוון הפיצויים הינו בין 0.35% ל- 0.86%.

תאונת עבודה - גרימת נזק ראייתי

מס' פרטי ההליך גיל התובע ומקצועו עילת התביעה נזק הגוף הפיצויים שנפסקו הצגה
1 תא 343-11-10
תאריך: 15/09/2016
בית משפט: שלום בנצרת
צדדים: כ.ר. נגד 1.חיים ישראלי ובניו בע"מ 2.מנורה חברה לביטוח בע"מ
שופטים: רננה גלפז מוקדי

תובע
שנת לידה: 1975
גיל בעת האירוע: 33
גיל בעת פסק הדין: 41
עיסוק: עבד בעבודות כפיים שונות (שכיר, עבודה פיסית)
שכר: 8,707 ש"ח
תאריך האירוע: 26/08/2008
סוג התאונה: תאונת עבודה,
כתוצאה מ: התובע נפגע כאשר הפעיל מגרסת אבנים. כאשר התובע ירד באמצעות סולם המותקן על המגרסה ומוט ברזל, אשר נתקע בין גלגלי השיניים אשר ליד סולם המגרסה, ננעץ בבית שחיו של התובע באופן שהתובע נמשך אל עבר גלגלי המכונה. התובע חילץ עצמו מהמוט והתמוטט על הקרקע, אז גם נחבט בראשו.
נקבע אשם תורם בשיעור: 0.00%
תיאור נזק הגוף:
נ. רפואית: 46.135%
נ. תפקודית: 70%

פגיעה רב מערכתית אשר כללה פגיעה עצבית עם קרע ומעיכת שריר בבית השחי משמאל, שבר במרפק שמאל ופגיעה עצבית בגפה עליונה משמאל. בנוסף, אובחן אויר בחדרי המח ובחלל התת עכבישי, שבר בזיז רוחבי בחולייה 7C וכן אוויר בתעלת השדרה. ועדה רפואית מטעם המל"ל קבעה נכות נוירולוגית בשיעור 30% בגין פגיעה עצבית בגפה שמאלית עליונה לפי סעיף 31(2)אII, נכות אורטופדית בשיעור 10% בגין הגבלה ביישור המרפק לפי סעיף 41(7)אIII, נכות בתחום הא.א.ג (אף, אוזן, גרון) בשיעור 10% בגין ליקוי שמיעה לפי סעיף 72(1)ג-3, נכות נפשית בשיעור 5% בגין הפרעות פסיכו-נוירוטיות לפי סעיף 34(ב) 1-2. נכות רפואית משוקללת בשיעור 46.135%. נכות תפקודית בשיעור 70% (ראה הערה 8 להלן)
הפיצויים שנפסקו (ש"ח)
הפסד שכר לעבר: 692,640
הפסד שכר לעתיד: 1,327,644
הפסד פנסיה: 211,121
עזרת הזולת / צד ג: 150,000
הוצאות רפואיות: 30,000
נזק לא ממוני: 200,000
פיצוי כולל: 2,611,405
פיצוי בניכוי אשם תורם: 2,611,405


הצג כ- html

פתח בוורד

הצגת חוות דעת המומחים הרפואיים המוזכרים בפסק הדין
הערות:
1. התובע טען כי התבקש להפעיל מגרסה ללא ידע והדרכה בדבר הסכנות הנשקפות לו מעבודה זו ומבלי שנמסרו לו כללי הבטיחות עליהם עליו להקפיד במהלך עבודתו בסביבת עבודה מסוכנת. עוד טען התובע, כי הנתבעת לא דאגה לפנות מכשולים וסכנות ולא סיפקה לו אמצעי מיגון מתאימים. על כן, טען כי הנתבעת התרשלה ולא פעלה כמעסיק סביר ואף הפרה הוראות חיקוק שונות המחייבות מעסיקים מסוגה ומכאן חובתה לפצותו בגין הנזק אשר נגרם לו.
2. מפסק הדין: "זולת התובע, לא הובאו עדים כלשהם לתאונה ועדותו ביחס לנסיבות האירוע אשר בו נפגע וניזוק, היא עדות בעל דין יחידה המחייבת הנמקה, כאמור בסעיף 54 לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-1971...בנסיבות המיוחדות של אירוע הנזק, כאשר אין מחלוקת של ממש כי התובע, אשר עבד עבור הנתבעת בעת התאונה, היה לבדו בעת הפגיעה, נמצא על ידי מנהל העבודה כשהוא מוטל על הארץ בקרבת המגרסה והמוט התקוע בה, ופונה לבית החולים כאשר הוא פגוע, ולאחר שהתרשמתי באופן בלתי אמצעי מכנות עדותו של התובע והוא נמצא בעיניי מהימן, מצאתי לקבל את גרסת התובע והכל כפי שיבואר להלן..."
3. מפסק הדין לעניין גרימת נזק ראייתי: "23. בנוסף, בחירת הנתבעת שלא לערוך תחקיר כלשהו בעקבות התאונה והאף העדר דיווח מצידה למשרד העבודה ... גרמו לנזק ראייתי לתובע. "החזקה מורה כי במקום שבו גרם הנתבע באופן רשלני לחסר בתשתית הראייתית, עשוי בית המשפט להניח באותו הקשר הנחה המיטיבה עם התובע, כך שהנטל יונח לפתחו של הנתבע לסתור הנחה זו. במילים אחרות, חזקת הנזק הראייתי מעמיסה על כתפיו של הנתבע את סיכון אי-הודאות שהוא עצמו יצר. החזקה שוללת מן הנתבע את האפשרות להיבנות מחוסר היכולת של התובע להוכיח את תביעתו בשל הנזק הראייתי" (שני, בספרו הנ"ל, בעמ 303). בענייננו, חלה על הנתבעת החובה ליצור את אותן ראיות חסרות, שכן סעיף 3 לפקודת התאונות ומחלות משלח יד (הודעה)-1945 מחייב מעסיק לשלוח הודעה בכתב למפקח האזור במשרד העבודה, על תאונה אשר גרמה לעובד להיות נטול יכולת השתכרות למשך יותר משלושה ימים. למנהל במשרד העבודה הסמכות להורות על קיומה של חקירה פורמלית...."
4. מפסק הדין: "בפועל, למרות שלתובע נגרמה פגיעה אשר נטלה ממנו את היכולת להשתכר למשך פרק זמן ארוך באופן ניכר מזה הקבוע בפקודה, לא הוצג דו"ח של משרד העבודה ואף לא דיווח כלשהו מטעם הנתבעת אודות האירוע, כך שהמסקנה המתבקשת היא כי לא הועבר דיווח כמתחייב בחוק. בכך שלא דווח כמתחייב, יש משום גרימת נזק ראייתי לתובע, שכן חקירה כלשהי, לו היתה מתבצעת, היה בה כדי לסייע לתובע בהוכחת גרסתו (ראו לעניין זה ע"א 7895/08 קלינה אליעזר ובניו הנדסה תכנון וביצוע נ מוחמד יאסין (31.8.11); ע"א 361/00 עאזם דאהר נ סרן יואב, נט (4) 310). לפיכך, גם בגרימת הנזק הראייתי יש כדי להוביל להעברת הנטל אל כתפי הנתבעת להוכיח כי גרסתו העובדתית של התובע לאופן שבו אירעה התאונה שבה ניזוק, אינה נכונה. כאמור, לא הוצגו ראיות מטעם הנתבעת שיש בהן כדי לערער את גרסת התובע או כדי להוכיח את טענתה התיאורטית, אשר אינה נסמכות על עדות ראיה כלשהי, כי התובע נפגע בשעה שניסה לחלץ את המוט מן המגרסה. לאור מסקנתי כי התובע הוכיח, ברמה הדרושה, את נסיבות האירוע, דומה כי אין צורך לדון בטענת התובע להעברת נטל הראיה בהתאם לסעיף 41 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש)."
5. מפסק הדין לעניין ההתרשלות: " 24. עוולת הרשלנות מוסדרת בפקודת הנזיקין [נוסח חדש], סעיפים 35-36 לפקודה. קביעת האחריות האזרחית בעוולת הרשלנות מורכבת משלוש שאלות (ע"א 145/80 שלמה ועקנין נ המועצה המקומית בית שמש ואח, פ"ד לז(1) 112). האחת, האם המזיק חב חובת זהירות לניזוק בהיבט העקרוני והאם ביחס לניזוק פלוני, בנסיבותיו של אירוע ספציפי, קיימת חובת זהירות בהיבט הקונקרטי. את התשובה לשאלות אלו גוזרים ממבחן הצפיות, היינו האם אדם סביר יכול היה וצריך היה לצפות את קרות הנזק, או את מימוש הסיכון להתרחשות הנזק. השאלה השנייה, האם המזיק הפר את חובת הזהירות המוטלת עליו. הנגזרת לשאלה זו היא, האם נקט המזיק באמצעי זהירות סבירים למניעת הסכנה. השאלה השלישית, האם הפרת חובת הזהירות היא שגרמה לנזק..."
6. מפסק הדין: " 26. מן הראיות שהובאו בפניי עלה כי ביום התאונה עבד התובע, לראשונה, על המגרסה. התובע טען, וטענתו זו לא נסתרה, כי לא נמסרו לו הסכנות הטמונות בהפעלת המגרסה קודם לעבודתו בה, ואף לא נמסרו הוראות בטיחות הנוגעות במישרין להפעלת המגרסה ולמהותה. כך גם לא נסתרה טענת התובע כי הנתבעת לא ערכה לו הדרכות בדבר ההגנות הדרושות בעבודתו כמפעיל מגרסה ומניעת סיכונים בעבודתו זו...התובע הכחיש כי תודרך ולנתבעת אין כל ראיה המצביעה על כך שהעבירה תדריך כלשהו לתובע. זולת עדויות כלליות בנושא, אין בפניי דבר. המסקנה, אם כן, כי התובע לא תודרך כמתחייב ובכך התרשלה הנתבעת....
אך, בכך לא סגי. רשלנות הנתבעת היא אף בכך שלא דאגה לנקוט באמצעי הגנה אשר ימנעו מחפצים / פסולת בניין, אשר נתקעים בתוך המגרסה, מלפגוע ולגרום לנזק לעובדים, בכל חלקי המגרסה בהם העובדים נמצאים, במהלך עבודתם השוטפת.... מן האמור עולה כי סביבת העבודה בה עבד התובע ביום האירוע, לא הגנה באופן מספק על התובע מפני הסיכונים הנשקפים בעבודה על המגרסה. בכך, הפרה הנתבעת את חובת הזהירות המוטלת עליה. פציעתו של התובע נגרמה בשל העדר אמצעי הגנה נדרשים למגרסה ובהעדר אמצעי הגנה לתובע בעצמו, במהלך עבודתו על המגרסה."
7. מפסק הדין לעניין הפרת חובה חקוקה: "התובע הפנה בסיכומיו לתקנות הבטיחות בעבודה ולחובה הקבועה המתייחסת להדרכת עובדים. תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), תשנ"ט-1999, בסעיף 3 הקובע חובת הדרכת סיכונים ופיקוח על יישום ההנחיות תוך תיעוד ההדרכה ומסירת רשימת סיכונים בכתב לעובד של ההדרכה אשר בוצעה. כמו כן, מחוייב המעביד לספק לעובד את אמצעי המיגון הנדרשים, בהעדרם אין להעסיקו במקום העבודה. כאמור, מן הראיות שהובאו בפניי, מתברר כי התובע לא תודרך כלל, ודאי לא בהתאם להוראות התקנות. כך גם כאמור, הופרה החובה לדווח למשרד העבודה אודות התאונה. "
8. מפסק הדין לעניין הנכות התפקודית: "מהראיות אשר הוצגו לפני עולה כי התובע יליד 1975, אינו יודע קרוא וכתוב, בוגר 8 שנות לימוד במסגרת לימודית של חינוך מיוחד, אשר בגיל 14 החל לעבוד בעבודות כפיים שונות... לאחר ששקלתי את מידת ההשלכה של הפציעה על חייו של התובע, הגעתי למסקנה כי פגיעתו בתאונה מושא תיק זה גרמה לו לנכות תפקודית העולה על זו הרפואית שנקבעה. הדבר בא לידי ביטוי בהתנהלותו הכוללת של התובע, כפי שהוכח ומקבל משנה תוקף בשים לב למאפייניו האישיים הייחודיים של התובע אשר תוארו לעיל, היינו, כישוריו הלימודיים המוגבלים ביותר והיות הפגיעה המרכזית בידו, באופן שמגבילו עד מאד, בעבודת כפיים נוספת. לאחר בחינת האמור ושקילת טענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי התאונה גרמה לתובע לפגיעה תפקודית בשיעור של 70%."
9. מפסק הדין לעניין הפסדי פנסיה: "בענייננו, יחושב הפיצוי בהתאם לצו ההרחבה החל ממועד התאונה ועד היום וכן לעתיד. לצורך פשטות החישוב, ובשים לב למדרגות שנקבעו בטבלה, כאשר הפרשות המעביד בעת התאונה הן בשיעור של 1.667% ומחודש יולי 2016 ואילך הן בשיעור 12.25%, יבוצע החישוב לעבר לפי הממוצע, שיעור של 7% (במעוגל) ואילו החישוב לעתיד ייערך לפי 12.25%, על פי פסיקת בתי המשפט בהתאם לצו ההרחבה."
10. עזרת צד ג והוצאות רפואיות הוערכו באופן גלובאלי.
11. מסכום הפיצויים יש לנכות תגמולי המל"ל בסך 1,671,589 ש"ח. סכם הפיצויים לאחר הניכוי - 939,816 ש"ח.

בימ"ש שלום בתל אביב: תביעה להחזר כספי ביטוח - סילוק על הסף של הודעת צד ג' של מבטחת כנגד יבואנית

 

בית משפט השלום בתל אביב - יפו

 

 

ת"א 63966-09-14 מחסני ערובה - נעמן בע"מ ואח' נ' איי אי ג'י ישראל חברה לביטוח בע"מ ואח'

 

                                                                  

   

 

 

 

 

מספר בקשה:12

בפני

כבוד השופט  אביים ברקאי

 

 

מבקשת

 

רד סי - אוטומוטיב בע"מ

 

נגד

 

 

משיבה

 

איי אי ג'י ישראל חברה לביטוח בע"מ

 

       

 

 

החלטה

 

 

ענינה של החלטה זו הוא בקשה לסילוק על הסף של הודעת צד ג' אשר הוגשה על ידי המבקשת (להלן גם: "היבואנית") כנגד המשיבה היא הנתבעת 1 (להלן גם: "המבטחת").

 

1.     הרקע העובדתי וההליך המשפטי המתנהל

 

1.1.           התובעת – מחסני ערובה נעמן בע"מ, היא חברה המעניקה שירותי אחסון ומכירה לגופים שונים. בין היתר העניקה התובעת שירותי אחסון לנתבעת 2 – רשות המיסים בישראל (להלן: "רשות המסים"), על פי הסכם משנת 2002.

 

1.2.           הנתבעת 1 – AIG חברה לביטוח בע"מ (להלן: "המבטחת"), היא החברה אשר ביטחה במועדים הרלוונטיים לתביעה את התובעת בפוליסת ביטוח שמספרה 450000316-13.

 

1.3.           במסגרת שירותי האחסון שמעניקה התובעת לנתבעת 2, קיבלה התובעת לחזקתה סחורה השייכת לחברת רד סי אוטומוטיב בע"מ (להלן: "היבואנית" או "המבקשת"). הסחורה התקבלה לאחסון ביום 17/05/12 וניתנה הוראה לשחררה ביום 15/07/13. במהלך שחרור הסחורה התגלה כי לחלק מהסחורה נגרם נזק וחלקה אף חסר. שווי הטובין החסרים נקבע על ידי רשות המסים בסך של 403,141 ₪, סכום אותו קיזזה רשות המסים מתשלומים המגיעים לתובעת, לאחר שעל פי הנטען שילמה אותו לידי היבואנית.

 

1.4.           התובעת פנתה לנתבעת 1 היא המבטחת והודיעה לה על קרות האירוע. הנתבעת 1 דחתה הדרישה לקבל פיצוי בגין הקיזוז שבוצע וזאת מן הטעם שלא הוכח גובה הנזק, בין היתר נטען כי לא היו בידה די מסמכים אשר ניתן באמצעותם לאמוד את הנזק.

 

1.5.           התובעת הגישה את ההליך העיקרי כנגד המבטחת וכנגד רשות המיסים. טענתה כלפי המבטחת היא כי מדובר במקרה ביטוח המקים את אחריותה. ביחס לרשות המסים טענה כי זו פעלה באופן חד צדדי, בניגוד להסכם ולדין ובחוסר תום לב כאשר קיזזה את הסכום הנטען מתשלומים המגיעים לה.

 

בכתב הגנתה הכחישה המבטחת את אחריותה לנזקים הנטענים ולצד זאת הגישה הודעה לצדדים שלישיים – הן כנגד רשות המסים והן כנגד היבואנית (המבקשת כאן).

 

במסגרת הודעת צד ג' טענה המבטחת בתמצית, ביחס ליבואנית, כי הסכום שקוזז על ידי רשות המסים גבוה משמעותית מכל הערכה סבירה של הנזקים הנטענים. משכך,  ככל שסכום הקיזוז הועבר לידי היבואנית וככל שהמבטחת תחויב בתשלום תגמולי ביטוח בגובה הסכום שקוזז, הרי שהיבואנית התעשרה שלא כדין על חשבון המבטחת.

 

1.6.           עניינה של החלטה זו, כאמור, הוא בבקשה שהגישה היבואנית לסלק על הסף את הודעת צד ג' שהוגשה כנגדה.

 

2.     הבקשה לסילוק על הסף - העדר עילה והיעדר יריבות

 

2.1.           עילת התביעה היחידה שעליה מבוססת ההודעה לצד ג' אותה הגישה המבטחת היא העילה הקבועה בסעיף 1 בחוק עשיית עושר ולא במשפט. בהקשר זה טוענת המבטחת כי הסכום אשר קוזז מהתשלומים לתובעת, עולה על ערך הנזק בפועל. כך, על פי טענת המבטחת, ההפרש שבין סכום הקיזוז לנזק שנגרם בפועל מהווה התעשרות שלא כדין של המבקשת על חשבונה של המבטחת.

 

2.2.           היבואנית טוענת כי אפילו אם יוכח במלואו הבסיס העובדתי שעליו מבקשת המבטחת להסתמך, הרי עדיין זה לא יניב למבטחת את הסעד המבוקש על פי העילה הנטענת.

על פי טענה זו, ככל שיינתן בעתיד פסק דין המחייב את המבטחת לשלם תגמולי ביטוח לתובעת, הרי שחיוב זה הינו חיוב כדין ולא מתקיים לגביו היסוד השלישי הדרוש להוכחת עילת תביעה בעשיית עושר ולא במשפט, הוא היסוד ההתעשרות "שלא על פי זכות שבדין". כבר עתה אתרגם טענה זו למילים פשוטות לפיהן - אם ייקבע כי חיוב התובעת היה כדין – הרי ממילא לא ניתן לטעון דבר כנגד היבואנית. וככל שיתברר כי החיוב אינו כדין – הרי ממילא תהא הנתבעת 2 (רשות המיסים) מחויבת בהשבת סכום אותו חייבה את התובעת וממילא לא יהיה על המבטחת לפצות את התובעת.

 

 לחילופין, טוענת היבואנית כי התשלומים שקיבלה מרשות המיסים, שולמו לה מתוך רצון חופשי ועל פי הערכה שנעשתה בידי רשות המיסים בעצמה. משכך - כל תשלום ששולם לידי היבואנית מתוך רצון אינו כזה ש ניתן לומר עליו שהתקבל "שלא כדין".

 

לענין זה מדגישה היבואנית כי הכספים שקיבלה הגיעו לידיה בהענקה רצונית של המזכה – רשות המיסים, ולא מאת המבטחת, כך שכלל אין יריבות בין הצדדים ואין למבטחת זכות תביעה כלפי המבקשת בעילה הנטענת.

 

2.3.           המבטחת חולקת על טענה זו ולשיטתה, כאשר סכום השיפוי בו זכתה היבואנית עולה על הנזק שנגרם לה בפועל, זוכה המבקשת לתשלום עודף על נזקה, המהווה עשיית עושר על חשבונה. כך, אפילו תחויב לשלם תגמולי ביטוח לתובעת במסגרת פסק הדין, עדיין עומדת לה, לשיטתה, עילת התביעה כנגד היבואנית מכוח דיני עשיית עושר.

 

2.4.           אשר לטענת היעדר היריבות, משיבה המבטחת כי תשלום תגמולי ביטוח לתובעת מביא להמחאת זכות התובעת כלפי היבואנית אל המבטחת, והיבואנית אינה יכולה להיבנות מכך שהתובעת המחתה זכותה לאחר.

 

3.     היעדר עילה – יסוד הקבלה "שלא על פי זכות שבדין"

 

3.1.           דיני עשיית עושר ולא במשפט מקורם בדיני היושר. תכליתם להשיב למזכה את ערך טובת ההנאה שהוענקה לזוכה על חשבונו, שלא כדין (סעיף 1 בחוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1979; ע"א 290/80 ש.ג.מ. חניונים בע"מ נ' מדינת ישראל, פ"ד לז(2) 633, 641 (1983)). לצורך גיבוש תביעה בעילה של עשיית עושר על התובע להוכיח שלושה יסודות: היסוד הראשון, יסוד ההתעשרות; היסוד השני, עניינו בדרישה שההתעשרות תהיה "על חשבון" המזכה; היסוד השלישי, עניינו בדרישה שההתעשרות של הזוכה על חשבון המזכה תהייה "שלא על פי זכות שבדין".

 

מחלוקת הצדדים בענייננו נוגעת לקיומו של היסוד השלישי, דהיינו – התעשרות "שלא על פי זכות שבדין".

 

 

3.2.           כלל הוא כי מי שנתן טובת הנאה על פי חוזה תקף אינו יכול לטעון כלפי המקבל כי זה "התעשר שלא כדין". כאשר צד קיבל טובת הנאה כלשהי כדין, מכוח חוזה, אך במועד מאוחר יותר נשמט הבסיס לאותו חוזה, כי אז הותרת טובת ההנאה בידיו של המקבל לאחר שנשמט הבסיס המצדיק את שמירתה מהווה התעשרות שלא כדין [פרידמן ושפירא בר-אור דיני עשיית עושר ולא במשפט (מהד' שלישית – 2015) 96 (להלן: "פרידמן ושפירא"].

 

 

3.3.           על פי עקרון זה בהחלט יתכנו מצבים בהם צד אשר קיבל כדין סכום כסף מכוח חוזה כבענייננו, ימצא מתעשר שלא כדין אם נשמט  הבסיס לאותו חוזה. זאת במצבים בהם בטל או בוטל החוזה, בין מחמת שהופר או שנפל פגם בכריתתו. אולם, כאשר מתן טובת ההנאה נעשה על דרך של "מתנה" על מנת "לחתום פרשה" כלשהי, כי אז לא תהיה בקבלת טובת ההנאה משום התעשרות שלא כדין של המקבל, שכן במצב זה הענקת טובת ההנאה הייתה רצונית (פרידמן ושפירא, 101).

 

 

3.4.           בענייננו, השאלה הנשאלת היא – האם חיובה של המבטחת בתשלום תגמולי ביטוח לתובעת מכוח פוליסת ביטוח תקפה, יכולה להקים למבטחת עילת תביעה כלפי צד שלישי, אשר קיבל לידיו תשלום מכוח הסכם פשרה שכרת עם גורם אחר, בעילה של התעשרות שלא כדין?

 

אין ספק כי התשובה לשאלה זו היא שלילית.

 

3.5.           המבקשת בענייננו קיבלה לידיה תשלומים מכוח הסכם פשרה שבינה לבין רשות המיסים ועל כך אין מחלוקת. פועל יוצא הוא כי כל תשלום שקיבלה לידיה מכוח אותו הסכם, וכל עוד ההסכם תקף, הוא תשלום שקיבלה המבקשת "כדין" ולא ניתן לטעון לגביו כי הוא מהווה התעשרות שלא על פי זכות שבדין. יוצא מכך כי ביחס לכספים שאותם קיבלה המבקשת מידי רשות המיסים לא מתקיים היסוד השלישי הנחוץ לשם הוכחת עילה של עשיית עושר, ואין נפקא מינה אם תחויב המבטחת בתשלום תגמולי ביטוח על פי פסק הדין בתובענה אם לאו ומה יהיה גובהם. בין כך ובין כך, לא יכולה לקום למבטחת תביעה כלפי היבואנית בעילה של עשיית עושר ולא במשפט כאשר האחרונה קיבלה את הכספים מכוח זכות הסכמית.

 

 

4.     היעדר יריבות

 

לא זו אף זו, בענייננו כלל לא מתעוררת יריבות בין המבקשת למבטחת. למבטחת כאמור פוליסת ביטוח כלפי התובעת. ככל שתחויב בתשלום כספים לתובעת יהיה חיוב זה מבוסס על פוליסת הביטוח שבינה לבין התובעת. טענת המבטחת לפיה ככל שתחויב בתשלום תגמולי הביטוח לידי התובעת, הרי שאז מכוח זכות התחלוף תהיה בידה זכותה של התובעת לחזור אל היבואנית היא, בכל הכבוד, שגויה. הטענה שגויה מכיוון שממילא לא תהיה בידי התובעת הזכות לחזור אל היבואנית בעילה של עשיית עושר מקום שזו קיבלה לידיה כספים מכוח זכות הסכמית כאמור.

 

מערכת הזכויות והחובות של היבואנית מתחילה ומסתיימת ביחסיה החוזיים עם רשות המיסים. מערכת זו מנותקת ממערכת היחסים שיש לרשות המיסים עם התובעת או עם המבטחת כחליפתה של התובעת. כל טענה שיכולה להתעורר מצד התובעת או מצד המבטחת ביחס לגובה הפיצוי, יכולה לכל היותר להיטען כלפי רשות המיסים, אשר העריכה את גובה הנזק והגיעה להסכם פשרה על פיו עם היבואנית. טענה ביחס לגובה הפיצוי שקיבלה היבואנית במסגרת הסכם פשרה עם רשות המיסים אינה יכולה להיטען כלפיה על ידי מי שאינו צד להסכם זה. "הסכם השיפוי נחשב לעניין "פנימי", הנוגע לצדדים להסכם בלבד, ואילו הנושה יכול להסתמך אך ורק על זכותו כלפי החייב שלו" (פרידמן ושפירא, 602).

 

5.     סיכום עד כאן

 

5.1.           פועל יוצא מהאמור הוא כי אפילו יתקבלו עובדות הודעת צד ג' ששלחה המבטחת ליבואנית כנכונות, הרי עדיין היא לא תוכל היא לקבל את הסעד המבוקש בעילה הנטענת וזאת מן הטעמים של היעדר עילה והיעדר יריבות כלפי המבקשת. משכך, אין מנוס מלהורות על דחיית סילוק הודעת צד ג' כלפי היבואנית - המבקשת (צד ג' 2).

 

5.2.           לאור התוצאה אליה הגעתי מתייתר הצורך לדון בטענותיה של המבקשת בדבר היותה של התובענה טורדנית וקנטרנית ובדבר עמידה בתנאי תקנה 216 לתקנות סדר הדין.

 

5.3.           למען הסדר הטוב יובהר כי ביחס לרשות המיסים (צד ג' 1), אין המצב המשפטי בהכרח זהה ועל כן אין בהחלטה זו כדי לקבוע דבר אודות הודעת צד ג' שנשלחה כלפיה.

 

6.     הוצאות הבקשה

 

בנסיבות הענין ותוך שנתתי דעתי לטענות הצדדים ביחס להוצאות הבקשה ואף נתתי דעתי - אני קובע את הוצאות הבקשה על הסך של 6,000 ₪.

 

 

 

 

 

 

7.     סוף דבר

 

הודעת צד ג' כלפי המבקשת נדחית. הוצאות הבקשה בסך 6,000 ₪ ישולמו עד ליום 6/10/16 ולאחר מכן ישאו הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד החלטה זו ועד למועד התשלום בפועל.

 

 

ניתנה היום, י"ב אב תשע"ו, 16 אוגוסט 2016, בהעדר הצדדים.

    

                                                                           

 

כיצד יש לכמת הפסד הנובע מניצול ימי מחלה?

 

מאת: ד"ר תמיר לוי - מנהל המחלקה האקטוארית בנזיקיסט

 

פידיון ימי מחלה נהוג בגופים מהמגזר הציבורי, כדוגמת משרדי הממשלה ורשויות המקומיות.

3.1.3.   על פי תנאי הפידיון המקובלים, הפידיון יתאפשר רק אם לעובד מלאו 55 שנים.

3.1.4.   על פי תנאי הפידיון המקובלים, יחס הפידיון הינו כדלקמן:

"ניצל העובד במהלך שירותו עד מועד הפרישה עד 35% מסך כל ימי חופשת המחלה שהגיעו לו ונצטברו לזכותו - יהיה הפיצוי בשיעור של 8 ימים על כל 30 ימי מחלה מהיתרה שביתרת ימי חופשת מחלה.

ניצל העובד מ 36% ועד 65% מיתרת ימי המחלה - יהא זכאי לפיצוי של 6 ימים על כל 30 ימי מחלה בגין ימי מחלה מהיתרה בלתי מנוצלים.

ניצל העובד 66% ומעלה - אינו זכאי לתשלום פיצוי ימי מחלה."

 

לפיכך, כאשר מדובר בעובדים הזכאים להפסד פידיון ימי מחלה, יש לכמת את ההפסד שנגרם לתובעים.

לצורך הכימות יש לבחון את שיעור הניצול של התובע/ת על פני השנים, וכתוצאה מכך את יחס הניצול.

 

לדוגמא:

אם תובע ניצל בעקבות פגיעתו 8 ימי מחלה, הוא יהיה זכאי לפיצוי בגין ניצול זה.

על מנת לקבוע מהו הפיצוי - יש לבדוק כמה ימי מחלה ניצל התובע במהלך שנות עבודתו. לשם הדוגמא, נניח כי הוא ניצלה - רק 20% ימי המחלה שלו.

לפיכך, הוא זכאי לפיצוי ביחס של יום מחלה אחד על כל 8 ימים שניצל בעקבות הפגיעה.

 

לעיתים אנו נתקלים בפסקי דין בהם קיים טעות בנושא זה.

 

אנו מבקשים להזכיר כי בנזיקיסט קיים מחשבון המאפשר לכמת את ימי המחלה בגינם יש לפצות את התובע - מחשבון הפסד ימי מחלה.

 

חברת ביטוח מתחייבת לתת שירותי דרך מסוג החלפת גלגל למבוטחים בביטוח רכב מקיף. בעבור שירות זה גובה החברה תשלום בסך 80 ש"ח כאשר מקבל השירות הוא גבר, בעוד שנשים המזמינות שירות זה זוכות בו בחינם. האם מדיניות זו הינה הפליה פסולה או אבחנה מותרת?

בית המשפט המחוזי אישר הגשת תביעה ייצוגית כנגד חברת הביטוח איי.די.איי, לאור העובדה שחברת ביטוח מתחייבת לתת שירותי דרך מסוג החלפת גלגל למבוטחים בביטוח רכב מקיף. בעבור שירות זה גובה החברה תשלום בסך 80 ש"ח כאשר מקבל השירות הוא גבר, בעוד שנשים המזמינות שירות זה זוכות בו בחינם.

לקריאת כל הכתבה חברת ביטוח מתחייבת לתת שירותי דרך מסוג החלפת גלגל למבוטחים בביטוח רכב מקיף. בעבור שירות זה גובה...