בית המשפט דן בשאלה האם יש לקבל תביעה לקבלת תגמולי ביטוח לאור העובדה שהתובע פנה קודם לקבלת תגמולי ביטוח ממבטח אחר?
בית משפט השלום בתל אביב - יפו |
|
|
|
ת"א 1776-09-18
|
לפני כבוד השופט עדי הדר |
|
התובעים: |
___ |
נגד
|
|
הנתבעת: |
ישיר איי.די.איי. אחזקות בע"מ |
פסק דין |
לפני בימ"ש תביעת מבוטחים לתגמולי ביטוח בגין נזקי הצפה נטענים.
כתב התביעה
כתב ההגנה
הדיון הראשון
פתיחת הליך למינוי מומחה מטעם בימ"ש
הדיון השני
הגשת חוו"ד המומחה מטעם בימ"ש
הגשת ראיות
הדיון השלישי
הדיון הרביעי
הגשת סיכומים
דיון והכרעה
גרסת התובעים
כתוצאה מכך, חצר בית המגורים הוצפה ומים רבים חדרו לקומת הכניסה וגרמו לנזק.
התובע ניקז את המים שחדרו, ייבש את הרצפה וסבר כי בכך תם העניין.
אולם, מספר חודשים לאחר מכן נסתבר לתובעים, כי ההצפה גרמה לנזקים כבדים לרצפת קומת הקרקע.
ביום 9.4.17 שיגרה הנתבעת שמאי מטעמה שבדק את הבית ונתן חוות דעת. בהתאם לחוות הדעת, קבע המהנדס מטעמה של הנתבעת כי הרצפה ניזוקה ויש לתקנה. עוד קבע המהנדס כי "ביקורי כשנה לאחר קרות הנזק מקשה על קבלת מסקנה חד משמעית".
בהמשך שמאי מטעמה של הנתבעת העריך בחוות דעתו מיום 18.4.17 כי הנזק בחישוב הערך הריאלי ובניכוי פחת עקב בלאי עומד על סך של 25,414 ₪.
פנייה נוספת נעשתה מצד התובעים, הפעם בצירוף הצעת מחיר נוספת להחלפת הפנלים שניזוקו. הצעת המחיר הועברה לבחינת הנתבעת אשר בחוות דעתו המשלימה של השמאי נקבע כי יש להוסיף להערכת הנזק סך של 8,414 ₪.
בהמשך ולאחר מסכת תכתובות ארוכה, דחתה הנתבעת את התביעה במכתבה מיום 30.8.17 בהנמקה לפיה הפנייה נעשתה באיחור וכי הנזקים שנגרמו לבית המגורים הינם תוצאה של נזקי איטום במעטפת הבית ולכן הנזק אינו מכוסה בפוליסת הביטוח.
לטענת התובעים הנזק נגרם כתוצאה מעליית מפלס המים וחדירת המים לבית המגורים ולא בשל בעיית איטום כפי שטוענת הנתבעת. ביום 20.2.17 מר אשל מיכאל, חיווה דעתו כי התיקון הנדרש הינו חיפוי רצפה מיקרוטופינג. במסגרת הצעת המחיר פירט מר אשל את העבודות והחומרים הנדרשים לביצוע התיקונים וכן תמחר את עלות העבודה בסך של 290 ₪ למ"ר (לא כולל מע"מ).
בהתאם דרשו התובעים מהנתבעת פיצוי בסך של 53,609 ₪ בהסתמך על הצעת המחיר בגין השטח שניזוק: 158 מ"ר. בהמשך צירפו הצעת מחיר נוספת להחלפת הפנלים שניזוקו, על פי הצעת המחיר/הערכה בסך של 25,000 ₪.
התובעים טענו בסיכומיהם כי המחלוקת היא אחת, האם הנזק נגרם מנזקי הצפה מכוסים או מנזק איטום שאינו מכוסה וכי יש לדחות כל טענה אחרת שלא נזכרה במכתב הדחיה. התובעים טענו שחוו"ד של המומחה מטעם בימ"ש שגויה וביקשו לא לאמץ המסקנות בה.
גרסת הנתבעת
עוד טענה, שהנזק לבית התובעים נגרם בשל בעיות איטום וחדירת מי גשמים מבעד לקירות או תקרה או ספיגתם בהם.
לעניין הסתמכות התובעים על חוו"ד המומחה מטעמה, הנתבעת טענה כי המומחה מטעמה קבע בהגינותו שבדיקת הנכס למעלה משנה לאחר האירוע, מקשה על איתור גורם הנזק, אולם לא נצפו סימנים להצפה.
עוד טענה, כי בעת בדיקת התביעה, התברר כי במועד האירוע הנטען, היה לתובע אירוע נוסף עליו לא סיפר לנתבעת, ובאירוע זה, התובעים הפעילו את פוליסת הביטוח שהייתה להם בכפל בחברת שומרה. לטענת הנתבעת, שמאי שומרה היה בנכס בזמן אמת ולראיה לא דיווח על מקרה של הצפה.
הנתבעת ביקשה בסיכומיה לדחות כליל התביעה.
האם יש לחייב הנתבעת לשלם לתובעים תגמולי ביטוח על פי חוזה הביטוח וכמה ?
האם יש לדחות התביעה מכיוון שהתובעים פנו תחילה למבטח אחר וגרמו לנתבעת נזק ראייתי ?
האם הכיסוי הביטוחי חל בעובדות המקרה ?
"יש מקרים שאני נתקל שיש בעייה באיטום, מים נכנסים מתחת למבנה, כאשר האדמה היא אדמה חרסית, כבדה, טופחת כתוצאה מהמים, ברגע שהאדמה טופחת היא יכולה להרים את כל הרצפה. אבל אז אם היה מקרה כזה, הייתי רואה את הנזק בכל הרצפה ולא רק על יד הויטרינה."
"אני לא צריך לבדוק את נושא האיטום, מדובר על ציפוי בטון, בטון הוא לא רגיש למים ולא קורה לו שום דבר ממים. המרפסת החיצונית שעשויה מאותו טופינג (הציפוי) של הבטון. המרפסת החיצונית החשופה למים ולגשם ולאותה הצפה לא קרה לה כלום. זה לא קשור כלל לאיטום."
"אם הטענה שלא עשו מיקרו טופינג אלא רק בטון מוחלק – זה עוד יותר ממחיש שמים לא יכולים לגרום נזק. עושים בשדה התעופה את כל המסלולים של המטוסים מבטון שהינם חשופים לגשם ולא קורה כלום. בטון לא קורה לו כלום ממים. מה קורה?!"
"אני חוזר ואומר, שאם לא בוצע מיקרוטופינג, זה עוד יותר מדגיש את העובדה שלא נגרם נזק מהמים. ניתן לראות בחווה"ד שלי, בעמוד 5 לחוות הדעת, סעיף 6.1, אני מפנה את ביהמ"ש לתמונות העליונות ועכשיו מצביע על התמונה השמאלית – רואים שבחוץ במרפסת שהיא חשופה לאותו גשם. אני נותן לביהמ"ש את הטבלט עם תמונה צבעונית, הצד הימני בלי הסדקים זה המרפסת אותה מרפסת שהיא בחוץ חשופה לאותה סערה ולגשמים רואים שלא קרה לה כלום. אותו דבר בויטרינה השנייה רואים שלא קרה לה כלום. היכן הפגיעות? רק בצד הפנימי, ליד הויטרינה. לשאלת ביהמ"ש, האם על כך פיציתי, אני עונה שכן."
"כאשר התקינו את הויטרינות הוסיפו ציפוי על הבטון שהוא התפרק. אני מתכוון לתוך הדירה ולא בחוץ."
"ש. תפנה אותי בחוות הדעת שלך לתמונה או התייחסות למרכז הסלון?
ת. מפנה לעמוד 5 – אני מפנה לשתי התמונות העליונות, בסעיף 6.2, השמאלית היא ליד המטבח, רואים את ארונות המטבח. העיגולים שרואים בתמונה זה מין רהיט. אני מסביר כי התמונה הפוכה והרצפה נמצאת בחלק העליון של התמונה, רואים את השחיקה ואת הבדלי הגוונים, אני מראה באמצעות התמונות בטבלט שהן יותר ברורות מהתמונות שביהמ"ש מעיין בהן בחווה"ד.
ש. אני אומר לך שאתה לא בדקת שום דבר מעבר לשטח בצמוד למסילת הויטרינה בסלון.
ת. אני לא רוצה להתבטא לא יפה. אני מפנה לאותן תמונות אחת בסלון ואחת במטבח. ויש לי עוד הרבה תמונות, לפחות עוד עשרים תמונות. מאחר ולא ידעתי שיש דיון היום לא הבאתי את התמונות.
ש. אני אומר לך שאתה לא בדקת שום דבר מעבר לשטח בצמוד למסילות הויטרינה, כי סעיף 5.2 בחוות הדעת, אתה כותב כי זו היתה התלונה היחידה של התובע? וזו הסיבה שזה הדבר היחידי שבדקת?
ת. אני בדקתי את כל הדירה. יש לי לפחות 20 תמונות של הדירה בפנים, של כל הסלון. בחוות הדעת יש גם תמונות של מרכז הבית. אני לא התייחסתי לכתמים מאחר ולא מצאתי לנכון לקבוע שהכתמים נוצרו כתוצאה מהצפה."
"ת. כן. רפפורט הוא לא מהנדס. המהנדס הוא אילן אליהו, שכותב בסעיף 7 "הסיבות לקרות הנזק" (מצטט) מפנה לסעיף 7.2 ומצטט. הוא ממשיך בסעיפי משנה נוספים. איטום לקוי הוא לא עניין ביטוחי. אם לא אוטמים את הבית לפני חדירת רטיבות מתחת לרצפה אז זה לא מכוסה ע"י הביטוח גם בכתב ההגנה נטען כי כל הנזק לא נגרם כתוצאה מהצפה ולכן אין לפצות את התובע בגין הנזק. אילן אליהו שאלתי אותו מדוע הוא קבע את הסכום והוא ענה שהוא קבע מה עולה לתקן את רצפת הבטון הטופינג, הוא לא בא ואמר שהנזק הוא כתוצאה מהצפה או מהסערה.
ש. אני לא שאלתי על זה. אני שאלתי משהו אחר, אומר אילן אליהו, באתי ראיתי נזק שנגרם ממים לבטון, האם אתה חושב שהוא טעה או באמת הוא ראה נזק של מים שנגרם לבטון ויכול להיות כי זה לא מהצפה?
ת. הוא טעה מים לא יוצרים מים לבטון כל המרפסת החיצונית שהיא חשופה למים כל הזמן היא לא נפגעה. אני לא ראיתי שמים גורמים מים לבטון, יותר מזה, כדי לחזק בטון וכדי למנוע סדקים, חייבים להשקות את הבטון במים. זה נקרא השפרה. לכן הבטון אוהב מים ולא נפגע ממים."
דיון בהוצאות
סוף דבר
ניתן היום, ט' אב תש"פ, 30 יולי 2020, בהעדר הצדדים.
עדי הדר